Elvira Dik
"Unbearable lightness"  olie op doek 120 x 180 cm (verkocht)
 
Bij een bezoek aan het atelier van Elvira Dik en het zien van een serie grote, kleurrijke schilderijen werd direct duidelijk dat zij een kunstenares is met veel verbeeldingskracht. Haar schilderijen zijn fantasievol en kleurrijk. Zij vertegenwoordigt op eigen wijze de stijl van het megarealisme. De essentie van Elvira's werk is het uitvergroten van alledaagse objecten, een belangrijk kenmerk van het megarealisme. Zij brengt triviale onderwerpen in close-up en op groot formaat onder de aandacht. Het beeldvlak toont zichtbare penseelstreken, die fijntjes in elkaar overgaan. Zij concentreert zich op de mogelijkheden van de verf met als resultaat een schilderachtige expressieve verfhuid.
 
Experimenteren en veranderen
Elvira vertelt dat in haar werk gaandeweg een switch is ontstaan Ze zocht een nieuwe uitdaging, voortvloeiend uit een behoefte aan experiment en verandering. 'De nieuw ingeslagen weg heeft een innerlijke oorsprong. Ik wil terug naar de verf, de materie en wat ik ermee kan doen'. Eerder was ze een fijnschilder van kleine schilderijen met taartjes, boterhammen en theezakjes. Haar recente werk toont aan dat Elvira intensief heeft gezocht naar haar eigen beeldende mogelijkheden, niet gehinderd door verwachtingen van de kunstmarkt en haar plaats daarin. In haar nieuwe, grotere werk ontwikkelde ze een stijl die ze macrofiguratie noemt.
 
Het alledaagse 
Haar doel? 'Ik wil schilderijen maken die de nieuwsgierigheid van de kijker prikkelen, de aandacht vangen en vasthouden. Visueel aantrekkelijke werken maken en er vooral meer mee zeggen'. Voor de serie grote schilderijen heeft Elvira zich dus nieuwe doelen gesteld. De inspiratie vindt ze in het alledaagse dat ons omringt, zoals etenswaren of materialen als porselein, glas of papier. 'Het kan ook gebeuren dat ik visueel wordt geraakt door een bepaald object en het dan moet schilderen. Een bord dat ik geŽrfd heb bijvoorbeeld, waaraan nostalgische herinneringen kleven. Als een telescoop zoom ik er erop in en focus me op formaat, beelduitsnede, lichtreflectie, schaduwcontrasten en doorschijnendheid,' zegt ze. 'Daarnaast vul ik het aan met humor en verhaal'.
 
Verhalend
In haar nieuwe werk zijn geen mensen afgebeeld, maar zoals Elvira zegt: 'Ze zijn voelbaar aanwezig, omdat ik eigenlijk verhalen schilder. Bijvoorbeeld de post-it met 'eet lekker lieverd' van iemand die de witte boterham met vruchtenhagel haastig maar met liefde heeft gesmeerd is een toevoeging die de onderliggende betekenis op andere wijze kan duiden. Door het integreren van taal kan ik bovendien humor in mijn werk leggen. Hoe heerlijk dat iemand voor je zorgt, maar zichzelf ook niet te kort doet. 'Fab four' lijkt een feel good schilderij, maar of het dat ook werkelijk is laat zich raden. In 'Unbearable lighness' stroomt Engelse drop overvloedig uit de papieren zak. Ook hier is tekst gebruikt: op de pastelkleurige hartsnoepjes staat ''sms me'' en 'prima'.

Festen
Ze zet de kijker graag op het verkeerde been. In het schilderij 'Festen' zijn bijvoorbeeld in een aangesneden taart een elegante taartschep en een mes lukraak neergezet, de roze kaarsjes staan schots en scheef. De kijker wordt zo geconfronteerd met een gebeurtenis. Elvira legt uit dat ze al schilderend dacht aan landjepik en aan oorlog De taart ziet er ogenschijnlijk feestelijk uit, maar is het eigenlijk niet. De titel kan helpen om grip te krijgen op de diepere betekenis van dit werk. In de Deense film 'Festen' (1998) verandert namelijk een feestelijke familiebijeenkomst in een drama, nadat een geheim wordt geopenbaard.

Na het zien van haar werk is duidelijk dat Elvira een gedisciplineerde ontwerphouding heeft en een concept bedenkt omtrent bepaalde ideeŽn. Zo komt ze uiteindelijk tot een schilderplan, waarin verhalende details en eigentijdse elementen een rol spelen. Ze leent vervolgens filmtitels, die ons helpen de betekenis van het schilderij te duiden.
 
Drs. G. Schuit, Kunsthistoricus
 

 
 
"Unbearable lightness"  olie op doek 120 x 180 cm (verkocht)
Macrofiguratie
Collages
Collages digitaal
Stillevens